A lány, aki körülhajózta Tündérföldet



FÜLSZÖVEG:

Szeptember egy kislány, aki kalandokra vágyik. Amikor a Zöld Szél és egy Leopárd Tündérföldre invitálja, természetesen elfogadja a meghívást. (Te talán nem tennéd?) Tündérföldön azonban nagy a zűrzavar, és egy tizenkét éves kislányra, egy könyvszerető sárkánygyíkra és egy Szombat nevű, különös és majdnem emberi kisfiúra hárul a feladat, hogy legyőzzék a gonosz Márkinőt, és helyreállítsák a rendet.
Catherynne M. Valente részletekben kezdte el közölni Szeptember kalandjait az interneten; a történet rengeteg rajongót és az évtized legjobb netes írásművének kijáró Culture-Geek díjat hozta el számára.


Ha azt hiszed, hogy hosszú a cím, bizony tévedsz, mert az eredeti így hangzik:
Catherynne M. Valente: The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making
:)


Bevallom őszintén, nem szeretem az amcsi gyakorlatot, hogy mindenféle híres író reklámozza egy-egy könyv elején az aktuális kötetet, különösen nagy fenntartásaim vannak, ha a dicsérő Holly Black (Spiderwick Krónikák), és még inkább Stephanie Meyer esetén. De ezt a könyvet Neil Gaiman is ajánlja, több molyos figyeltem is kedvelte, és főleg: benn volt a könyvtárban mindkét magyarra lefordított része.
Mert ez egy a kortárs fantasyknál már megszokott módon több részes történet, pontosan 5 részből áll.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fairyland_%28series%29
Van egy bevezető novella, aztán a sárkányos kötet, majd a teáscsészés lila; a negyedik, kék rész egy holdutazás története. Az ötödik regény egy fiúról fog szólni, aki trollá válik, és tavasszal adják ki.
(elég fura ötlet főszereplőt változtatni, de a bevezető novella szereplője sem a könyvek fő karaktere?!?)





Az értékelésem 4,5 csillag lett, mert muszáj volt levonnom egy fél csillagot, ugyanis helyenként meglátszanak a nagy elődök, főleg Alice és Óz :/
Az eleje nagyon döcögősen indult, a keresztútig nem tetszett, viszont a tábla! Na, az egy roppant elgondolkoztató kérdés volt :)

"A fából faragott nőnek négy karja volt, más-más irányba kinyújtva, és tekintéllyel mutattak előre. Keleti karja arra mutatott, amerről Szeptember érkezett, és belső oldalára valaki mély, elegáns betűkkel ezt véste: 
ERRE ELVESZÍTED AZ UTAD 
A sziklák orma felé mutató északi karon ez állt: 
ERRE EVESZÍTED AZ ÉLETED 
A tengerre mutató déli karon: 
ERRE ELVESZÍTED AZ ESZED 
A kis hegyfok és az apadó aranypart felé mutató nyugati karon pedig ez: 
ERRE ELVESZÍTED A SZÍVED"
Azért ez egy nagyon érdekfeszítő, különleges kérdés, tulajdonképpen szépen összefoglalja, hogy miből áll a felnőttlét.



Lúg és Elly (a sárkánygyík) volt a kedvenc szereplőim, a szappangólemes rész az egyik legjobban sikerült, varázslatosan érdekes, és igaz:
"Amikor megszületsz – mondta halkan a gólem –, a bátorságod még új és tiszta. Mindenhez elég bátor vagy: hogy lemássz a lépcsőn, kimondd az első szavaidat anélkül, hogy félnél, más majd butának fog tartani, hogy furcsa dolgokat vegyél a szádba.
De ahogy idősödsz, a bátorságod magához vonzza a piszkot, a megkérgesedett dolgokat, a mocskot és félelmet, és a tudást arról, hogy mennyire el tudnak romlani a dolgok és milyen a fájdalom. Mire félig felnősz, a bátorságod már alig moccan, annyira bemocskolta az élet. Ezért időnként le kell sikálnod és mozgásba lendítened, különben soha többet nem leszel bátor.
Sajnos a te világodban nem sok olyan intézmény akad, amelyik olyan szolgáltatást nyújtana, mint mi. Így aztán a legtöbb ember mocskos gépezettel mászkál, holott csak egy kis suvikszolásra lenne szükség, hogy ismét paladinok, bátor és igaz lovagok legyenek."


Ha nagyon szőrös szívű lennék, - és nem mindig vagyok az, - le kellett volna vonnom még fél csillagot a többi gyermek, ifjúsági irodalom maradvány miatt (Swift,  Robinson Crusoe, Pinokkió lelkiismerete most egy lámpába zárva) és sajnálatosan disneys a történet vége egyelőre :/ A gonosz nem győzetik le, csak elalszik, akárha ő lenne Csipkerózsika.

Még a héten elolvasom a következő kötetet, de addig is figyelembe ajánlom ezt a gyönyörű gondolatot:
"Tudvalevő, hogy az olvasás semmihez sem fogható módon gyorsítja a szív növekedését."

Megjegyzések