Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?

Furcsa élmény találkozni egy gyerekkönyv írónak tartott szerző felnőttekről és felnőtteknek szánt regényével, pedig Janikovszky Éva és Szabó Magda után nem kellett volna meglepődnöm azon, hogy létezik ilyen a magyar irodalomban.
Ahogy a Bezzeg az én időmben is kitűnő könyv, ugyanúgy a Hová álljanak a belgák? is kiváló kötet, egyszerre fájdalmasan egyedi és sajnos mégis oly nagyon jellemzően huszadik századi.



"Az író könyvéről: 
A brüsszeli kaszárnyákban az őrmester sorakoztatja az újoncokat. 
– Falamandok balra, vallonok jobbra – harsogja. 
Kovács Péter, akinek szülei ötvenhatban disszidáltak, egy darabig tanácstalanul topog, azután kilép az őrmester elé. 
– Őrmester úr kérem, hová álljanak a belgák? 
Ezt a tragikusan komoly és mély viccet választottam regényem címéül és mottójául."
Eredeti megjelenés éve: 1988.
Moly adatlap:
http://moly.hu/konyvek/feher-klara-hova-alljanak-a-belgak


Csak 188 oldal az egész, azt hihetnénk, hogy egyszerű kis történelmi mese, csak családtörténeti kalandozás lesz az egész, de már az elején, a 13. oldalon beköszönt a második világháború vérzivataros időszaka.
Pedig szépen kezdődik a könyv, amely szerkezetileg egy kerettörténet, egy dél-amerikai rokonlátogatást ír le, ahol az unokatestvér azt kéri a főhős  Katit, hogy meséljen a családjáról. A családtörténet pedig hozza maga után egy-egy családtag megidézését, vagy hozzájuk kapcsolódó személyekről szóló anekdotákat, a huszadik század két legnagyobb világégését felidézve, majd a kommunizmus hatalomra jutását és tombolását bemutatva.
Sok remekül ábrázolt történetrész van, külön muszáj megemlíteni a zsidómentést-bújtatást, és bár elvileg ez egy kitalált regény, nem valós történéseken alapszik, azért szívből remélem, hogy számtalan olyan hős volt, mint Páll Ferencné Szelíd Julianna, aki hónapokig hordta az ostromlók között az életadó kenyeret az öttagú családnak.

"Páll Ferencné Szelíd Julianna egész élete a rend volt, a kispolgári tiszta otthon, a horgolt, patyolatfehérre mosott, keményített, vasalt terítők. Az ágya fölött szentkép, az éjjeliszekrényén Biblia. Az élete tiszta lap. Soha nem volt titka. Szűzen ment férjhez, és hűségesen volt asszony. Esténként térdepeltette, imádkoztatta a fiait. Ajkát nem hagyta el hazug szó. Hogy tudott most mindenkinek hazudni?"


Őszintén megmondom, hogy nem gondoltam volna, hogy ennyi rengeteg elgondolkodtató apró mozzanat, sztori belefér egy ilyen vékony kis kötetbe, mint ez, de azt hiszem, hogy tényleg lenyűgöző  tud lenni, hogy milyen kicsinek, jelentéktelennek tűnő dolgok tudják egy család lényegét adni. Néha egy szelet kenyér, egy terítő, egy mozdulat határozza meg a rokonok, testvérek, szülők közti viszonyok csökkenését, lazulását, vagy továbbfejlődését.

"Nemcsak Böröcz szemében, mások szemében is árulók, renegátok leszünk. Ez nem kocsma, itt nem lehet, az étlapon válogatni. Nem mondhatom azt, hogy földosztás igen, kitelepítés nem, általános ingyenes oktatás igen, koholt perek nem, népi kollégiumok igen, a padlások felsöprése nem, újjáépítés, új hidak igen, a határok lezárása nem. ...
Egyik oldalon a bűnök takargatása, köpönyegforgatás, visszahúzás, a másikon mindent szétverni, semmi se volt jó. "

Ez a regény 1981-87 között készült, a rendszerváltás előtt, talán ettől van kissé bátrabb politikai hangneme, és talán ezért is próbál beszámolni a múltról, hogy tovább lehessen lépni a már levegőben érződő változás előtt. Az öttagú családban három lány volt, három család, három életút ágazott szét 1945 után.
Egyikről sem tudom azt mondani, hogy száz százalékig igaza volt, teljesen mindegy, hogy kivándorolt, itthon maradt és beállt a sorba, vagy itthon maradt kívülállóként. Csak azt tudom biztosan, hogy a legjobban akkor tartott össze a kis család, mikor felettük bombák hullottak.

Konklúzió:
4,5/5 csillag.
Szívesen ajánlom, én biztosan újra fogom olvasni pár év múlva. (a fél csillag levonás a kerettörténet hosszadalmas, kacskaringós volta miatt jár.)

Ha tetszett a poszt, kérlek pipáld ki a bejegyzés alatti megfelelő mezőt,
Neked csak egy kattintás, nekem viszont számít minden apró visszajelzés :)
FB-én itt tudsz követni: https://www.facebook.com/lakosztaly
Molyos adatlapom ez: http://moly.hu/tagok/mariann_czenema
Levelet ide írhatsz: bagolybizsu(kukac)gmail(ponty)com

Megjegyzések