Vasárnapi Próféta 26: Felvettek!



A Vasárnapi Próféta (vagy késés esetén a Hétvégi Próféta) egy hetente jelentkező rovat, amelyben a heti olvasmányaimat, molyos aktivitásomat és a bloggal kapcsolatos tevékenységeimet osztom meg
 :)

Afféle online napló, számadás és hálarebegés az Ég, valamint az Olvasók, Molytársak és Bloggerek felé. Néha előfordul majd benne egy-két személyes hír is, ezért a heti beszámoló, Vasárnapi Próféta és személyes címkék alatt keressétek.


Nos, átalakul a Próféta, át is húztam már a hetente, heti szavakat, mert havonkénti beszámolóra változik ez a személyes rovat. Egyáltalában, kicsit háttérbe szorulok az elkövetkező időszakban, már augusztusban is kevesebbet posztoltam, mint júliusban, hiszen végre az az öröm ért, hogy felvettek az ELTE BTK informatikus könyvtáros szakra :D

Habár levelezőre megyek, mivel csak kéthetente lesz tanítási napom, úgy számítom, hogy rengeteg egyéni tanulás vár rám.


Az első félévben a következő tárgyaim lesznek:
(a mellékelt kékkel szedett szövegek google keresésen alapulnak, nem száz százalékos tárgyleírások!)

~ Bevezetés könyvtár- és információtudományba (előadás)
A tananyag bemutatja a könyvtár mint információt gyűjtő, tároló, feldolgozó és szolgáltató intézmény lényegi vonásait, a könyvtárak típusait és fajtáit, valamint a magyar könyvtári rendszert, ennek révén bevezeti a hallgatót a könyvtári munkafolyamatok elméleti és gyakorlati elsajátításába.

~ Írás-, könyv- és sajtótörténet (előadás)
Az ókor könyvtárai. Kéziratos könyvelőállítási technikák, kódexek. A nyomtatott könyv, az ősnyomtatvány. A nyomdász-társadalom. A könyvnyomtatás centrumai. A reformáció és a nyomtatott könyv. Nyomdászati központok és könyvprodukciójuk. Nyomdászcsaládok - kiadói stratégiák. A XV-XX. Század magyarországi magán és intézményi könyvtárai. A Bibliotheca Corviniana. A XVI-XVII. Századi Magyarország nyomdászai. Az olvasmányműveltség forrásai. Az arisztokrácia, a polgárság, lelkészek és tanárok olvasmányműveltsége. Iskolai könyvtárak a XVI–XVII. században.

~ Könyvtártan (gyakorlat)
A könyvtárpolitika, a könyvtárügy, a könyvtári rendszer, a dokumentumismeret, a gyűjteményszervezés, a gyűjteményfeltárás (raktározás, dokumentumokról készült információk, katalógusok rendezése), a szolgáltatások, a módszertani tevékenységek, a könyvtárépítés, a könyvtárvezetés és a menedzsment.

~ Formai feltárás, dokumentumleírás (gyakorlat)
A bibliográfiai leírással kapcsolatos fogalmak, a katalogizálás jelentősége és szerepe a könyvtárban, a jelenleg érvényben levő könyvtári szabványok és szabályzatok listája.

~ Osztályozási rendszerek, információkereső nyelvek, tartalmi feltárás (gyakorlat)


Az első három tárgyból kell kollokálni, a maradék kettő gyakjegyes. Várhatóan összesen 25 kreditem lesz, hat félév alatt 180 kredit a teljes szak. 

Első látásra legjobban az Írás-, könyv- és sajtótörténet izgat, de persze előre várom majd a harmadik féléves Olvasásszociológia, -pedagógia, -pszichológia előadásokat <3 tán még a saját könyvmolyságomra is választ kapok :))





Nagyon nagyon aranyos reakciókat kaptam, mind az arckönyvön, mind a molyon, itt is köszönöm őket!
Van, akinek a mondat tetszett: „Felvi.hu: elérte az ELTE BTK informatikus könyvtáros ALK ponthatárát.”, de a legnagyobb pláne a kép lett
 :D
Hát igen, az a nagy helyzet, hogy az elmúlt egy évben rengeteg pletykát hallottam magamról, sok negatív visszajelzés jutott el hozzám, azzal kapcsolatban, hogy "Mariann sokat olvas".

Hát itt a miért, az ok, ami eddig is vezetett, és azoknak meg, akik szerettek mindenképp, nagyon köszönöm a támogatásukat! <3

Megjegyzések

  1. Nagyon jónak tűnnek az első féléves tárgyak, biztos sokat fogsz profitálni az előadásokból, kíváncsi vagyok, a többiek is olyan elszánt molyok lesznek-e, mint te vagy :-)

    Tigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lol, olyan "elszántak" :D már pénteken azt beszélték meg, h mikortól lehet beiratkozni az egyetemi könyvtárba :) tisztára geek-ek, pont nekem valók!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!