Novemberi esti mesék



Harmadszorra jelentkezik az esti meséket ajánló sorozatom, amiben most elég kevés könyvről tudok beszámolni, mert nekem sokat kellett már tanulnom, ezért nem volt mindig energiám olvasni.
De főképpen, Máté egyre több betűt ismer - aki ismerős a Meixner módszerrel, a Játékházzal, annak említem: már az SZ betűnél tartanak :D
Viszont ez azzal jár, hogy sokat kell gyakorolni, egy-egy egész oldalnyi szótagolást, szó- és mondatolvasást. Meg is beszéljük minden egyes gyakorláskor, hogy melyik szó, mit jelent, hogy melyik név, milyen név rövidítése.

A következő gyermekirodalmi könyveket forgattuk novemberben:

Stefanik Krisztina: Csillagbusz
Balázs Ágnes: Neveletlen ABC
Marék Veronika: Kippkopp és Tipptopp
Heidemarie Brosche: Kedvenc számítógépes történeteim
Gyere velünk a tanyára
Gyere velünk az óvodába
Gyere velünk a strandra
Berg Judit: Maszat és a csőtörés
Oliver Jeffers: A pingvin és a kisfiú
Berg Judit: Maszat a fodrásznál
Alan Alexander Milne: Winnie-the-Pooh
Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu az óvodában




Marék Veronikát (Kippkopp sorozat) és Berg Juditot (Maszat sorozat) már a két előző bejegyzésben, szeptemberi és októberi beszámolóimban dicsértem, így róluk most nem írnék részletesen.
A Gyere velünk sorozat babakönyv, lapozó, szerintem csakis azért tetszett meg Emmának, mert (szerintem borzalmasan) rikító neon színekben pompáznak a könyvecskék.
Micimackót én olvastam, magamnak angolul, pompás időtöltés volt, elűzte az olvasási csömörömet :))

Az autizmus spektrumzavar megjelenési formája rendkívül sokszínű, befolyásolja az intellektuális és nyelvi képességek szintje, az életkor, a környezet, illetve az esetlegesen társuló problémák különféle hatásai, sőt a személyiség is.
Könyvünk célja az integráló intézményekbe járó 5-10 éves autista gyerekek közösségeinek megerősítése, a megértés, az el- és befogadás növelése.

Maga a történet elég egyszerű, Misi az autista kisfiú bekerül egy normál gyerekosztályba, ahová Dorka jár. Mikor kicsúfolják a többiek, a kislány megvédi, és így lesznek barátok. De  szerencsére az év végére akad még két fiúcska is, akik Misi mellé állnak, barátnak.
Stefanik Krisztina pszichológus, az Elte Gyógypedagógia karának oktatója írta a könyvet, és szerintünk jól sikerült történet lett, példaértékű kezdeményezés :) Bartos Erika remekbe szabott, részletgazdag, de szerencsére túlzásoktól mentes illusztrációkat készített az egy estés történethez.

https://moly.hu/konyvek/stefanik-krisztina-csillagbusz



Ezt a könyvet már olvasásgyakorlásra hoztam, de sajnos mellényúltam, nem ugyanolyan nyomdai betűkészlete volt, mint az olvasókönyvnek :(
Maguk a mesék is olyan kis rövidek, nyúlfarknyiak voltak, szinte túl gyorsan befejeződtek, megoldódtak... bennem elég sokszor a befejezetlenség érzését hagyták maguk után.

"7 éves kortól 
Az Olvasólétra 3. szintje
Az Olvasólétra négy lépcsőfoka az adott életkori sajátosságokhoz igazodik. Az egyes lépcsőfokokon két különböző típusú kiadvány található. Az egyikben több apró, míg a másikban egy összefüggő történet van. Az Olvasólétra kötetek felhasználhatók a tanóra keretein belül vagy a tanórán kívüli foglalkozásokon, pedagógus által irányított csoport- vagy egyéni munkák során, illetve ajánlható a gyerekek szabadidős tevékenységéhez szórakoztató olvasmányként. Jelen kötetben az alábbi történeteket olvashatják a gyerekek: Motorverseny – Babaszámítógép – A festőműhelyben – Ismeretlen e-mail – A kukac – Fedélzeti számítógép – A döntő – A labirintus."



"Az ABC pont olyan, mint a tornasor. Mindenki tudja a helyét benne. Az A van legelöl, utána következik az Á, aztán a B, a C és így tovább. De a betűk csak a tornaórán viselkednek rendesen, különben ide-oda rohangálnak egyik szóból a másikba. Mégsem mondja senki, hogy az ABC neveletlen. Öcsire bezzeg lépten-nyomon rászólnak a felnőttek! Miközben megismerkedünk egy kisiskolás mindennapjaival, a szavakból és meghatározásaikból neveletlen szótár kerekedik."

https://moly.hu/konyvek/balazs-agnes-neveletlen-abc

Balázs Ágnes könyve lett nálunk a novemberi kedvenc mesekönyv, sőt ez volt az, amit négyszer sikerült elolvasni, mert én felolvastam 3x, aztán anyukám még egyszer a gyerkőcöknek. Sőt Fanni is elolvasta, és neki is tetszett :)
De nem is csoda, aranyos, kétbalkezes, jóindulatú kis srác a főhős, akivel mindig történik valami... valami poénos, meglepő, kiszámíthatatlan. Sőt, még a szerelem is hatalmába keríti...

Itt egy apró részlet a könyvből, az instagramon már láthattátok:

Hát nem jópofa? :D



Tatu és Patu nyertek a sorsjátékon: egy teljes napon át kényeztetik majd őket a Hidra Fürdőben. Csakhogy a testvérpár tévedésből nem a Hidrába, hanem a Vidrába megy, azaz a fürdő helyett egy óvodába! A fiúk iszappakolást vesznek a homokozóban, és edzést tartanak a mászókákon. Az óvodában eltöltött nap a reggeli zabkásával, az anorákkal, a délutáni alvással és a kézműves foglalkozással végül nagyon is szórakoztatóvá válik számukra. 
Aino Havukainen és Sami Toivonen képeskönyveit számos díjjal jutalmazták Finnországban.



Számomra mondjuk az olvasás során nem derült ki, hogy Tatu és Patu hány évesek, de érdekes, szokatlan, fordulatos mese volt ez a finn könyv, az egyszer biztos! Az a meglepő tény, hogy a skandináv meséket mennyire nem lehet előre kitalálni, a két főszereplő eléggé hasonlít a svéd Findusz macskára.

Ez volt az első kötetünk a finn szerző-illusztráló párostól, de nem az utolsó :) Tatu és Patu a szuperhősök, illetve Tatu és Patu csodálatos karácsonya már a címével is vonzó, nem csak a kinézetével.



Ezt a mesét a magyar gyermekközönség előbb ismerte meg film változatában, mint könyv formájában. Még a Minimaxon adták le 2015-ben, és csak 2016-ban adta ki itthon a Pagony.
(Ha jól rémlik, akkor rögtön a folytatásával együtt.)

Ez egy elmondhatatlanul egyszerű és nagyszerű mese a barátságról, magányról, megunhatatlan fajtájú történet. Szerencsére a könyv szépsége illik a film szolidságához, ahol a viszonylag letisztult, hagyományos stílusú rajzokat, cicomátlan és klasszikus módon vitték vászonra. Gyurma és fa figurákat, házikókat készítettek a történethez, ami nekünk magyaroknak például a Mazsola és Tádéból lehet ismerős.

Remélem, hogy elégszer belinkeltem a videót, komolyan szívből ajánlom mindkét verziót, gyermeknek, felnőttnek egyaránt :))


https://moly.hu/konyvek/oliver-jeffers-a-pingvin-es-a-kisfiu



Megjegyzések