Gretchen Rubin: Jobban, ​mint valaha


FÜLSZÖVEG:
– ​Szeretnék rászokni a rendszeres testmozgásra, de nem tudok, és ez nagyon bosszant. 
– Olyan jó lenne egészségesebb ételeket enni, de imádom a gyorsételeket! 
– Többet akarok aludni, hogy kipihentebb és energikusabb legyek, de csak késő este jut idő magamra. 
– Kevesebbet kellene innom, de olyan nehéz megállni, ha társaságban vagyok. 
– Több időt szeretnék tölteni a családommal és a barátokkal a folytonos munka helyett.

Hogyan javíthatunk életünkön a szokásaink megváltoztatásával?

Erre ad választ Gretchen Rubin könnyed humorú, ám rendkívül alapos, tudományos kutatásokon és rengeteg személyes megfigyelésen alapuló könyve. Gretchen a könyvben 21 szokásformálási stratégiát mutat be részletesen, amelyek segítségével akkor is megváltoztathatjuk az életünket alapjaiban meghatározó rossz szokásokat, ha korábban már belebuktunk egy-egy ilyen kísérletbe.

A könyv segítségével választ kaphatunk a következő kérdésekre: 
– Ha valamit szeretek csinálni, mégis miért esik olyan nehezemre rendszeressé tenni? 
– Néha egyetlen nap alatt megszabadulok egy rossz szokásomtól, máskor meg sehogy sem sikerül, bármennyire próbálkozom is. Miért? 
– A diéta után miért ugranak vissza rám a leadott kilók – vagy még annál is több? 
– Hogy tudom megtartani a kialakított jó szokásokat? 
– Miért van időm mindenki másra saját magamon kívül?

Eredeti mű: Gretchen Rubin: Better Than Before

Eredeti megjelenés éve: 2015



Említettem már, hogy én csak úgy tudok önfejlesztő, önsegítő könyvből tanulni, ha az illető író hajlandó beismerni, hogy ő sem tökéletes emberi lény. Hát Gretchen iskolapélda erre, mert én például vele biztosan nem tudnék egy fedél alatt élni, annyira bogaras, különc, annyi kis rituáléja van.
De hát nem is nekem kell, viszont ebből a könyvből én jóval többet tanultam, mint az elsőből.
Talán azért is, mert ez jócskán átgondoltabb, összeszedettebb kötet, mint a Boldogságterv. Nemcsak a stílusa, nyelvezete lett kifinomultabb, kiforrottabb, egyszerűen a második könyvének szerkezete jobb. Van kiindulópont, világos az átmenet A pontból a B-be, majd tovább.

Valószínűleg ez adódhat két dologból is, egyfelől lett írói rutinja, a Boldogságterv 2009-ben jelent meg eredetileg, a Jobban, mint valaha pedig 2015-ben. Hat év rengeteg tapasztalatot jelent lelkileg, emberileg is, én ezt érzem inkább hangsúlyosabbnak Gretchen második könyvében. A Jobban, mint valaha egy megállapodott, lelkileg stabilabb embert takar – szerintem-, mint aki a Boldogságkönyvet írta.
Mi adhatja ezt a mélyreható változást? Valószínűleg megbékélt önmaga természetével, és annak hiányosságaival, és mint a kötetben számtalanszor leírja, megtanulta a hibáit is beleilleszteni az életébe. Meg persze a szokások, amiket én is imádok!

A szokások, mindennapi rutinszerű cselekmények életünk tartórugói, amik ha kiesnek, például betegség, nyaralás után, teljesen padlóra tudják küldeni az embert. A szokások, rutinok táplálják az egyéniségünket is. Konkrétan ezen azt értem, hogy bizonyos fajta viselkedésmódot, hozzáállást, szokásrendszert társítunk bizonyos fajta emberekhez, vagyis a szokások részei, alapvető tartóelemei identitásunknak... és ha ez a rutinrendszer borul, hajlamos kiakadni a lélek is, a 'sehová nem haladok, semmit se érek el, nem vagyok elég, pedig mások mennyivel ügyesebbek, szerencsésebbek, jobbak’ pánikba.






Gretchen könyve erről is ír, egyáltalában rengeteg tanácsot ad a szokások megformálásához, tartásához, de a legfontosabb tanácsa a következő:

„A helyzet az, hogy nem létezik egyetlen, mindenkire ráhúzható megoldás. Könnyű arról álmodozni, hogy lemásoljuk a produktív, kreatív emberek szokásait, mi is hasonló sikereket érünk majd el. De mindenkinek a saját életében működő szokásokat kell ápolnia. 
Vannak, akiknél az válik be, ha kis lépésekben kezdik a változtatást, míg mások nagyban szeretik intézni a dolgaikat. Van, akinek szüksége van külső elszámoltatásra, mások pedig dacolnak a számonkéréssel. Van, aki jobban teljesít, ha alkalmanként meg-megszegheti a jó szokásait, míg mások akkor járnak sikerrel, ha soha nem szakítják meg a láncot. 
Nem csoda, hogy a szokásformálás ilyen nehéz dolog. A legfontosabb az, hogy megismerjük magunkat, és kiválasszuk a számunkra működőképes stratégiát.”

Nekem sokat segített ez a könyv, biztosan többször fogom olvasni, böngészni, jó szívvel ajánlom könyvtári kölcsönzésre! Rengeteg tipp, tanács, ötlet van benne, érdemes kísérletezni egyik-másikkal, vagy egyszerűen eltöprengeni azon, hogy melyik férne bele az életünkbe.
Úgy is itt a tavasz, a megújulás ideje :D

Megjegyzések