Patik László: Anna, ​édes


FÜLSZÖVEG:

Anna ​csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete. 

Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Mintha egy szürreális, tragikomikus magyar rémálom kellős közepébe csöppentünk volna: szorongunk, miközben folyamatosan röhögünk magunkon, a kisszerűségünkön, és azon, hogy nálunk ez az egész nem is annyira abszurd.


A KÖNYVET ITT TUDOD MEGRENDELNI KEDVEZMÉNYESEN A LÍRA OLDALÁN, ahol bele is tudsz olvasni a regénybe :)


https://www.facebook.com/bartusannaedes/



Sokat olvasó könyvmolyként negyedévente előfordul velem, hogy olvasási válságba kerülök, amit most az influenza is tetézett. Napokig nem tudtam rendes könyvet olvasni, csak fanfictiont, mikor megláttam a molyon az Anna, édes első értékelését, White-tól, aki pont azt emelte ki, amire szükségem volt, hogy Patik László könyve könnyed, vidám olvasmány.
Nosza, hallgattam a molytársam véleményére, és én is csak megerősíteni tudom, az Anna, édes egy nagyon jó humorral megírt, igazi magyar sírva vigadós mű.

Bartus Anna nagyon fiatal, a rendszerváltás után született, tehát az olvasók csak egy része fog vele közösséget érezni. A többieknek viszont annál inkább ismerős lesz Anna szüleinek generációja, akik körülbelül ötven évesek lehetnek a történet kezdetén. Tipikus középosztályról szól a regény, a szülők az egy szem kislányuknak próbálnak mindent megadni, különórát, tanácshegyeket, de közben rútul magas az elvárásküszöb is a lánnyal szemben. Minden felmenői elszalasztott karrierlehetőséget, felemelkedési pontot Annától várak el. 
A kezdet nem túl biztató, hiszen amint túljut a lány az érettségin máris oltár elé áll a volt gimnáziumi igazgatójával, akivel a matek korrepetálás alatt „szerettek” egymásba. A szülők mentalitása már az első pillanattól végighatja Anna életét, nem nehéz belelátni a pasiválasztásba az apa iránti ödipális konfliktust, az anyuka ellenben az esküvő megszervezésével és lánya első lakásával kapcsolatban álmodik rögvest hálivúdi ötleteket.

Anna élete nem várt fordulatot vesz, mikor új állása lesz, és innentől bőven lehetne aktuálpolitikai szálakat keresni a regényben. A második férj kalamajkái, köztisztviselői karrierje, majd bukása, főleg a körülötte kialakuló médiafigyelem folyton folyvást egy még börtönben ülő fiatal volt politikust jutatott eszembe, de elnézve a közép európai morált, általánosabb a történet. Még francia, német politikusról is kiderült, hogy „kiszervezte” az utazásai megtervezését, vagy, hogy csak papíron létező tanulmányút után vett igénybe költségvetési támogatást… Maga a médiacirkusz is teljesen hétköznapi, mint ahogy Anna édesapjának halála, vagy édesanyjának további sorsa.

Összességében azt tudnám mondani, ebben a könyvben az a bámulatos, hogy iszonyatos nagy kliséhegyek segítségével, hajszálpontosan kivitelezett, hihető a történetfonal, már-már szépirodalmi magasságokba emelkedik a megvalósítás. A nyelvezet, stílus egyszerű, szórakoztató, humorral és nagyszerűen, pont jó helyen alkalmazott közhelyekkel operál Patik László, teljesen hétköznapi karakterek segítségével.
Az egyetlen, aki kilóg a sorból, az Márta néni, a volt adóellenőr, akinek médiumi képességei nagyon vicces kalamajkákat okoznak Annának, de akivel én sem találkoznék szívesen. Nagyon jó tudni, hogy ő csak egy regénybeli figura… mert ugye az? ;)

Ezt a könyvet nagyon szívesen ajánlom akár fiatalnak, akár idősnek, kitűnő szórakozás, olvasmányos, igényes kortárs szépirodalmi mű. Van benne bőven bújtatott társadalomkritika, viszont nem terheli túl érzelmileg az olvasót.Egyetlen ok miatt kapott fél csillag levonást, hogy nem lett boldog vége. De hát persze Bartus Anna még fiatal, annyi minden megeshet még vele :D érdemes lenne pár év múlva folytatást írni Anna kalandjairól!


Köszönöm az előolvasás lehetőségét az Athenaeum kiadónak!



Megjegyzések