Neil Gaiman: Kilátás ​az erkélyről


FÜLSZÖVEG:


Egy ​lebilincselő esszékötet rengeteg témáról – a művészettől és művészektől az álmokig, mítoszokig és emlékekig – a New York Times bestsellerszerző Neil Gaiman mélyre hatoló, szórakoztató és egyéni stílusában.

Neil Gaimant, aki éles szemű megfigyelő, gondolatébresztő kommentátor és szorgalmas mesterember, már régóta nagyra tartják éles intellektusáért és meghökkentő képzeletéért, amelyek népszerű műveit áthatják. A Kilátás az erkélyről című kötet most először együtt mutatja be hatvan kiemelkedő nonfiction írását. Ebben a gazdag válogatásban analitikusan, de játékosan, ékesszólóan, mégis érthetően érdeklődési körök és témák széles skáláját találjuk, úgymint: régi és kortárs szerzők; zene; történetmondás; képregények; könyvesboltok; utazás; mesék; Amerika; ihlet; könyvtárak; szellemek. Ehhez jön még a címadó darab, mely hol meghatóan, hol öngúnnyal a szerző élményeit meséli el a 2010-es Oscar-díjkiosztó gálán Hollywoodban.

Az éles, gunyoros, szellemes és bölcs kötet azokat a kérdéseket és témákat taglalja, melyek a legjobban érdeklik Neil Gaimant, ezáltal bepillantást kínálnak korunk egyik legméltatottabb, legkedveltebb és legbefolyásosabb művészének fejébe és szívébe.


Neil Gaiman munkásságát több műfaj jellemzi, írt már film forgatókönyvét, képregényt, költött verset, mesélt rengeteg fantasztikus mesét, egyaránt felnőttnek, gyermeknek; illetve vannak novellái, esszéi, amelyek a nagyközönség kevésbé szeret.
Mint a novellagyűjteményei esetén is gyakran illetik olvasói a vegyes tematikája és színvonala miatt kritikával; az újságírói, beszédmondói, előszavakat gyártói munkásságára is kénytelen vagyok ezt a jelzőt használni.
Igen, ez nem lett koherens válogatás, mégpedig szerintem azért nem, amit a bevezetésben pont ő maga mesélt el: hogy nem egy időben születtek a történetek, de még a válogatás koncepciója sem. Mikor már elrendezték a kiválasztott írásokat, akkor vagy Neilnek, vagy az ügynökének eszébe jutott még egy esszé, még egy tanulmány, még egy mű; és újra kezdték a válogatást, sorba rendezést.

Ez a kötet biztosan NEM való azoknak, akik sosem olvastak még Neiltől, ezzel kezdeni az életművét meglehetősen elrettentő hatású lenne. 
Kiknek való akkor?
Geekeknek. :D Igen, törzsolvasóknak és kockáknak, főleg azoknak, akik sci-fi és fantasy írók névsorát ismerik, merthogy Neil meglehetősen sokat mesél azokról az alkotókról, akiknek ő köszönheti a munkásságát.
Mesél persze a családjáról, gyerekkoráról is, és ha nem ír majd soha hivatalos visszaemlékezést, önéletrajzot, akkor ez a tanulmánykötet simán felfogható lesz majd annak.





Megmondom őszintén, nekem mindig fura volt, hogy Neil szinte minden meséje sötét, dark, morbid, depire hajló, és még a gyerekkönyvei is mennyire véresre, horrorisztikusra tudnak fordulni. Most jó pár önéletrajzi esszéje után megértem a Coraline-t vagy az Óceán az út végén-t, és csak azon csodálkozom, ámuldozom, hogy milyen remek kiutat talált magának.
A Gaiman szülők ugyanis nem nevezhetők normálisnak – szerintem-, habár nem bántalmazták őt, de súlyosan elhanyagolták gyerekkorában. A történet, mikor elmeséli, hogyan hagyták este tízig (10!) az iskolában, mert elfelejtettek érte menni; hogy hány órát töltött hétvégén a könyvtárban –gyakorlatilag szombat - vasárnapra beköltözött. … Vagy mikor elfelejtették a szülei, hogy szünet van a suliban, és kitették őt, a nélkül, hogy megnézték volna, hogy mi lesz a gyerek Neillel… akit végül a kertész kísért haza.
Szóval ezek után nem csoda, hogy megírta a gyermekkori rémálmát, Coraline-t, aminek az alapja az volt, hogy attól rettegett, egy szép napon hazamegy, a szülei elköltöztek, ő meg másik családdal találja szembe magát.

A könyvtár viszont mindig is menedék volt Gaiman számára, mint ahogy a sci-fi és fantasy alkotók által megálmodott számtalan mesevilág is. Az elődöket dicsérő sorait olvasva az jutott eszembe, hogy mennyire jó lehet ennyire ismerni azt a műfajt, illetve, hogy milyen kár, hogy az én műveltségem ebből a tekintetből hiányos.
No, de sebaj, majd itt lesz nekem Neil, és mesél valami briliánsat legközelebb.
Rajongóknak jó szívvel ajánlom kölcsönzésre, ez most nálam 4 csillag lett, merő elfogultságból :)

Moly adatlap:
https://moly.hu/konyvek/neil-gaiman-kilatas-az-erkelyrol



Megjegyzések