Darren Hardy: The ​Compound Effect



No gimmicks. No Hyperbole. No Magic Bullet. The Compound Effect is based on the principle that decisions shape your destiny. Little, everyday decisions will either take you to the life you desire or to disaster by default. Darren Hardy, publisher of Success Magazine, presents The Compound Effect, a distillation of the fundamental principles that have guided the most phenomenal achievements in business, relationships, and beyond. This easy-to-use, step-by-step operating system allows you to multiply your success, chart your progress, and achieve any desire. If you're serious about living an extraordinary life, use the power of The Compound Effect to create the success you want.




“You will never change your life until you change something you do daily.
 The secret of your success is found in your daily routine.” 


Szerintem most már azért elég sokat írtam a szokásaimról, illetve arról, hogy mennyire igyekszem idén több angol nyelvű, az utóbbi években megjelent self-help, azaz önfejlesztő könyvet olvasni.
A twitteren megjegyeztem, hogy a Compound effect volt a Goodreads szerint a 666. olvasmányom, szóval tetszik, nem tetszik, az is egy olyan bűvös szám, hogy muszáj elgondolkodnom a véletlenek összjátékán. Most vagy a védőangyalom vezette a kezemet, hogy jót tudjon szórakozni, vagy már odalentről akarnak tőlem valamit :P de még várni kell, kicsik a gyerekeim.
Különben sem érek rá, lefoglalnak a szokásaim.

Mire ez a bejegyzés kikerül a blogra, én már 100 napon túl fogok járni a napi svéd duolingo gyakorlással, míg francia nyelven 35 napnál. Ha megkérdezitek tőlem tavaly ilyenkor, még elképzelhetetlennek tartottam volna, hogy száz napig kitartsak, de most a kétszáz már nem tűnik annyira elérhetetlennek, sőt az 500, vagy az ezer sem.
Hogy miként vagyok képes erre? Végtelenül egyszerűen: egy órával korábban kelek minden nap a családomnál. Az első kávéval lenyelem a napi vitaminadagot, aztán próbálok meditálni, majd jöhet a svéd, és a francia duolingo. Az egész folyamat 45-60 perc, attól függően, hogy mennyit kell a francia tanfolyamon ismételni, mert ott azért a napi 6-10 minilecke is elég gyakori.
Ellenben, tapasztalatból, már a svéd miatt tudom, ha kitartok még egy hónapig folyamatosan, akkor az ismétlések száma lecsökken napi 2-4 leckére.


http://www.kinglyquotes.com/failure/298/

Jim Rohn Darren Hardy egyik mentora volt, mégpedig elég érdekes értelemben vett tanítómestere. Életben, valóságban alig pár alkalommal találkoztak, de Darren saját bevallása szerint ezer órát töltött Jim Rohn könyveit olvasva, CD-it hallgatva.
A sikeres emberek hajlandóak azt megtenni, amit a sikertelenek nem. Ne azt óhajtsd, hogy bár könnyebb lett volna, kívánd azt, hogy bár jobb lettél volna! - nagyjából ez a képen lévő szöveg fordítása. A mondat első része nem volt ismeretlen számomra, már találkoztam ezzel az evvel, több írónál is, többek között Mark Manson könyvében. Igen, baromi nehéz néha odébb tolni a ruhahalmot, a koszos edényeket elmosogatni, se perc alatt el lehet veszni a weblapok, fészbúk oldalak, vagy a tévécsatornák tömegkínálatában, de attól nem lesz se tiszta ruhád, se tányérod.
Legtöbbször elkezdeni nehéz valamit, erre Darren a forgóhinta példáját hozza fel. Ez az a fajta kör alakú hinta, amibe beleülnek, állnak többen, és egy-két ember kívülről meghajtja.
Elindulni, a több másik ember tömegével, megmozdítani a hintát, szinte emberfeletti erőt kíván, de aztán aki forgat, egyre gyorsabban tud futni a hinta körül, sőt akár fel is tud rá pattanni.

Ilyenek a szokások is, először nagyon nyögvenyelősek, de aztán automatizmussá válnak. Pont úgy, ahogy készség lesz a biciklizésből, vagy az olvasásból. De a legtöbb ember öntudatlanul ápolja a negatív szokásait, és a Compound effect erről is szól.
Maga az angol szó keveréket, vegyületet, összetételt jelent,  vagy ennek igei alakját, összekeveri, vegyíti, illetve egyezkedik.
Még érdekesebb szó, és valahol itt lapul az igazi jelentőség, a compound interest, ami a kamatos kamatot jelenti. Darren Hardy úgy gondolja, hogy a sok kicsi sokra megy, legyen szó akár pozitív hatásról, akár negatívról.
Viszont a legnagyobb hátulütője ennek az elvnek az igazság, hogy minden időbe telik, azaz a jó cél elérése is, és a rosszé is, általában. Ha évekig cigizel, jó eséllyel kapsz tüdőrákot, de mivel még messze a betegség, azt gondolod, hogy ráérsz... Éppen úgy, mint ahogy messze még a határidő, ezért nem kezdesz el még ma szakdolgozatot írni, mert hol van még április vége?
Ha hirtelen, egyik pillanatról a másikra, szívinfarktust kapnál, mert gyors kaját ettél; vagy öt perc késés miatt kirúgnának, akkor nem lenne lehetőséged halogatásra, igaz?

Hát Darren azt javasolja, hogy ne húzd az időt, semelyik nap sem. Egyik kedvenc példám volt a könyvében, egy olyan pasit mutatott be, aki elhatározta, hogy naponta 125 kalóriával eszik kevesebbet, míg a barátja rászokik a süti sütésre. Nem mondhatni, hogy hamar, de 24 hónap, azaz két év után a sok kicsi összeadódik, ha jól számoltam akkor a fogyózó 13 kilót is elhagyhat, míg a sütimajszoló ennek a dupláját is felhízhatja! És minden egyes hónappal még tragikusabb a helyzet, a 30-31. hónap, azaz két és fél év után már szinte behozhatatlan a különbség a két férfi között.
Ez a helyzet fennáll a pénzre is, időgazdálkodásra, adósságra, bármire.

“It's not the big things that add up in the end; it's the hundreds, thousands, or millions of little things that separate the ordinary from the extraordinary.”

Kérdeztétek, hogy mennyire tetszett nekem ez a könyv? :)
Kedvenc lett, négy nap alatt háromszor olvastam el úgy, hogy eleve minden fejezetet duplán olvastam, majd mikor végeztem, akkor az egészet újrakezdtem.
Megerősített, számos helyen elgondolkodtatott - főleg a rossz szokásaim kapcsán. Be is vezettem pár újítást, de ezekről csak akkor fogok írni, ha biztosan meggyökereznek.

Addig is nagyon jó szívvel ajánlom a könyvet, vagy a SUCCESS magazint, ahol Darren alapító. Vethettek egy-egy pillantást a kötet Amazon vagy Goodreads értékeléseire is, a megavállalat oldalán az olvasók 87 % adott 5 csillagot, míg a könyvértékelős oldalon 56 % ez az arány, és 29 % a négy csillagok aránya ;)
Mondhatni: teljes a Success, vagyis a siker.


Megjegyzések